To mærkelige og alligevel kendte forsøg

 

Spørger man mange ældre folk hvad de kan huske fra deres egne fysiktimer - så er svaret ganske givet: noget med håret der rejser sig - og en flødebolle der bliver stor. Førstnævnte forsøg er forbudt - det andet kan laves med mere eller mindre held. Min kollega Gunnar Olesen fra Tårs (Nordjylland) har givet mig tilladelse til at anvende dette billede han har taget i januar 2002 - fidusen er at anbringe en flødebolle i et (næsten) lufttomt miljø - hvorved det indpiskede luft i skummet forsøget at kompensere for det manglende tryk udenfor.

Flottere end det billedet viser kan det vel næppe laves - så kære elever - nu har i set det mest omtalte forsøg igennem tiderne i fysikundervisningen - flødebollen der bliver stor.
I øvrigt vil en klokke/ur der ringer inde i glasklokken ikke give en lyd fra sig - men det er en anden sag...Og hvad i alverden har et CremeFraiche bæger at gøre her under underlige forsøg…
Jo, bægeret et lavet af en speciel slags plast der støbes i en en form ved omkring de 170 grader . Hvor plastikken smelter og kan gøres forarbejdelig. Plastic som råvare laver vi ikke i Danmark (heller ikke LEGO) men vi køber i millionvis af kilo af plastik - granulat.
Plastik er en videnskab for sig, søg selv på nettet og bliv forvirret, men nyd følgende påstand: I visse typer plastic er der i plastik molekylerne en slags memory effekt - en hukommelse - der når man varmer op til der hvor det hele blev støbt - altså omkring de 170 grader ( lidt mindre er bedst) så bliver bægeret stenhårdt som det granulat det kom fra:

Og kan nu bruges som øl-åbner - brevåbner eller lignende.
Prøv selv - også gerne derhjemme. Har man ikke prøvet det før - så bliv virkelig overrasket. Husk at al rester af folie og lignende skal væk. Yoghurt bægere duer også…