Lidt om saltsyre HCl

 

På billedet til venstre ses 2 reagensglas, hvor der tydeligvis er sket noget.

I glasset tættest på denne tekst er der smidt noget Zn (Zink) ned i den fortyndede saltsyre.

Saltsyre er en stærk syre, hvilket her skal læses som at næsten al syren forekommer som ioner: H+ og Cl- ionerne. Denne syre kan som så mange stærke syre opløse Zn efter følgende teori:

Zn + 2H+ (fra syren) → Zn++ +H. Dette betyder at Zn afleverer 2 elektroner til 2H+ og siges derfor at være mere elektropositivt end H.

Cu (kobber) er mindre elektropositivt end H og kan derfor ikke opløses i saltsyre.

Billedet her til venstre er et udsnit af billedet ovenover og viser ganske enkelt et lille stykke marmor der er kommet i saltsyren. Det bruser lystigt, men i modsætning til det hydrogen der bliver dannet når det er Zn der puttes i, så er det nu en anden luftart der fremkommer.

Marmor hedder rent kemisk CaCO3 , og det sker er følgende reaktion:

CaCO3 + 2H+ (fra syren) → Ca2+ + CO2 + H2O.

Det er altså kuldioxid - CO2 der dannes ved denne reaktion

Den dannede CO2 reagerer med kalkvand og danner et bundfald i dette - se billedet til venstre. Kuldioxiden fra reagensglasset med saltsyre og marmor ledes stille og roligt over i et reagensglas med kalkvand via en gummislange. Det dannede bundfald ses tydeligt.

Denne proces er een af de klassiske inden for den uorganiske kemi: Kalkvand hedder Ca(OH2) og er en stærkt basisk.

Består af ionerne Ca++ og 2 OH-.

Vi får derfor følgende proces: 2OH- +CO2 → CO32- + H2O

Med andre ord: bundfaldet er CaCO3 , det marmor vi startede med at putte i saltsyren… Ved megen tilsætning af kalkvandet forsvinder bundfaldet dog, men det er nærmest gymnasiekemi, og skal ikke behandles her…