Lidt om salt (NaCl) - Natriumchlorid

 

68,5 tons salt i timen, det er hvad den eneste saltproducent i de nordiske lande producerer - døgnet rundt. Og den ene saltproducent hedder med et lidt kryptisk (mystisk) navn: Akzo Nobel Salt og er placeret i Mariager.

Udenfor saltcentret i Mariager er - som det ses på billedet - en ordentlig blok af stensalt eller køkkensalt - som vi bare kalder det - eller nemmest: bare salt.
Saltcentret er i øvrigt uden fysisk forbindelse med saltanlægget, der desværre ikke er åbent for offentligheden.



Rent kemisk er salt en ion forbindelse der er sammensat af Na+ og Cl- ioner. Disse sidder i et såkaldt iongitter. For salts vedkommende er dette iongitter kubisk - hvilket betyder terningeformet. Og dette kan illustreres på forskellig måde - hvilket ses til venstre - billedet øverst er fra saltcenteret. De gule Na ioner er meget mindre end de grønne chlorid ioner. Billedet nederst er den model vi har i fysiklokalet på Højene Skole - og det er nok den du kender.

Og alle ved vi at salt kan opløses i vand - det vender vi tilbage til - men hvorfor er det nu sådan?. Vi kan se på vandstrålen til højre for denne tekst. Den er tydeligvis afbøjet. Og det der afbøjer er den er den statisk elektriske plasticstang. Vi kan på denne måde konstatere at vand reagerer på elektriske kræfter. Og da  ioner er elektrisk ladede atomer ( eller grupper) så kan vi her søge forklaringen på at vand kan opløse salt.

Altså når vand kan opløse salt - så skyldes det vandet elektriske egenskaber - vi siger at vand er en dipol - vandmolekylet har en positiv og en negativ ende. Positivt ved H afdelingen og negativt ved O afdelingen. Disse kræfter er så stærke at de kan løsrive ion -gitteret. Normalt siger vi at der er Na  ioner og Cl ioner i væsken, men dette er egentlig ikke sandt, der er ioner, men de er omgivet, ja nærmest omringet af nogle vandmolekyler. Det kan du se i figuren herunder



Billedet her er scannet fra: kemi i grundtræk, bind 1 - Munksgaard  2. oplag 1982