Digitalkameraer og det infrarøde lys (IR)




På ovenstående billede ses tydeligt en fjernbetjening udsende lys.
Dette lys er normalt usynligt for dig, du kan jo selv prøve at kigge i fjernbetjeningen. Du vil ikke kunne se noget som helst.
Infrarød datakommunikation sker normalt i den korteste ende af dette spektrum, ved frekvenser omkring 875 nm.
Varmestråling fra dagligdags varmekilder (op til et par tusind kelvin - fx en glødelampe) har den højeste intensitet ved mindst dobbelt så stor bølgelængde. Det vil sige at intensiteten omkring det område hvor jeg opdagede at mit digitalkamera er følsomt, ikke oversiger intensiteten af synligt lys særlig meget.
Hvis IR-filtrene i kameraet virker blot nogenlunde, vil ordinær varmestråling i billedfeltet med stor sikkerhed drukne i den synlige glød fra det varme objekt, og det digitale billede vil derfor ikke adskille sig meget fra hvad man kan se med det blotte øje.
(tak til Henning Makholm videnskab.dk)

Men ser du i displayet i et digitalkamera - ja så er der ingen problemer.
Man tilstræber at nedsætte IR følsomheden som en CCD chip har naturligt, ved at sætte en eller anden form for IR filter foran.
Dette filter er ikke perfekt, så der slipper IR lys ind på både røde, grønne og blå sensorer i chippen, så resultatet bliver et hvidt lys på billedet. Følsomheden er størst for det IR lys der ligger tæt på rød (fjernbetjening), og ikke så stor ved mere langbølget varmestråling. Så et digicam er en glimrende fjernbetjeningstester! ;-)
(tak til Ulrik Smed videnskab.dk)